Tıbbi Fotoğrafçılık Öğrenci Kongresinde
RTE Üniversitesi - Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından 4-6 Mayıs 2018'de Rize'de düzenlenen IV. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi'nde Şefik Metin "Tıbbi Fotoğrafçılık: Tıbbın Gözardı Edilen Yüzü" başlıklı posterle katılarak, tıbbi fotoğrafçılığın tanımı, önemi, gerekliliği konusunda katılımcılara bilgi verdi.
Ameliyathanede çektiğiniz fotoğraflarda onca ışığa rağmen görüntünün tam ortasındaki gölgeye şaşırmadan edemiyor musunuz? En kritik sahnede o ellerin çerçeveye nasıl girdiğini anlayamıyor musunuz? Yakaladığınız nadir olgunun en kritik fotoğrafının bulanık çıkması tansiyonunuzu mu yükseltiyor? Çektiğiniz fotoğrafları kontrol ederken “bu sefer nasıl çıkmış” diye kalbiniz yerinden fırlayacakmış gibi mi çarpıyor?
Yeni Dönem Tıbbi Fotoğrafçılık Eğitimi
Türkiye'nin ilk ve tek tıbbi fotoğrafçılık sertifika programı 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında yeni öğrencileri ile buluştu. İki dönem boyunca toplam 66 saat temel fotoğrafçılık ve tıbbi fotoğrafçılık dersleri alacak olan öğrenciler, teorik derslerin yanı sıra hastanenin çeşitli kliniklerinde uygulamalı eğitim de alacaklar. Bu süreç içinde tıbbi fotoğraflar çekmenin yanı sıra uygulamalı olarak tıp etiği ve hastalar ile iletişim kurma yeteneklerini de geliştirecekler.
Adli tıp uzmanı Dr. Alper Özkök'ün yazdığı "Otopsi Fotoğraflarının Tanısal Güvenilirliği'nin ve Adli Fotoğrafçılık Eğitiminin Öneminin Değerlendirilmesi" başlıklı uzmanlık tezi Türkiye'de tıbbi fotoğrafçılık alanındaki ilk tez olma özelliğini taşıyor.
Biyolog, bilim ve sağlık habercisi F. Esra Öz ile tıp fotoğrafçılığı üzerine yaptığım röportajı buradan okuyabilirsiniz.
Kocaeli Tıp Fakültesi Hastanesi'nde verilen tıbbi fotoğrafçılık eğitimine ilişkin Medimagazin'de yayınlanan yazıyı buradan ouyabilirsiniz.